مدیریت کسب و کار اینترنتی چیست؟
اگر شما مدیر یک کسب و کار اینترنتی هستید، باید تواناییهایی را به دست آورید تا بتوانید کسب و کارتان را به درآمد برسانید. تواناییهایی مثل طراحی سایت، مدیریت فروشگاه اینترنتی، تولید محتوا، سئو، تبلیغات و …
اما بعد از مدتی که به درآمد رسیدید باید کم کم به این فکر بیافتید کارتان را گسترش دهید. وظیفه شما به عنوان مدیر یک کسب و کار اینترنتی، این است که خودتان را درگیر کارهای مدیریتی و تصمیمگیری های مهم کنید، نه اینکه مثلا چند ساعت خود را در روز برای تولید محتوا یا رفع یک مشکل فنی در سایت کنید، چرا که این کار را افراد دیگر، در زمان کوتاهتر و با کیفیت بالاتری نسبت به شما انجام میدهند.
به همین دلیل است که یا باید نیروی کار استخدام کنید و هر بخشی از کارهایی که قبلا خودتان انجام میدادید را به یک نفر بسپارید تا آن را هدفمند و با برنامه انجام دهند. یا اینکه کار خود را برون سپاری کنید تا بدون اینکه نیاز باشد درگیر بحث استخدام، پرداخت بیمه، آموزش کارمند و … شوید، از همان اول کار را به یک شرکت بسپارید که سابقه و تجربه زیادی در زمینه مورد نظر شما داشته باشد.
چه استخدام میکنید چه کارتان را برون سپاری می کنید، در هر حال باید شاخصهایی را برای اندازه گیری نتیجه برای خودتان مشخص کنید. اهمیت این موضوع آنقدر زیاد است که بی توجهی به آن باعث می شود ماهها زمان و دهها میلیون پول را به باد بدهید.
1- شاخصهایی که برای مدیریت یک کسب و کار اینترنتی باید داشته باشید:
1- شاخصهایی برای سنجش میزان فروش تعریف کنید
اگر تبلیغات میکنید و هدف شما از انجام این تبلیغها کسب سود در کوتاه مدت است، میزان فروش میتواند یک شاخص خوب برای اندازه گیری بهروهوری تبلیغات باشد (البته در برخی از مدلهای تبلیغ، شاید لازم باشد یک تبلیغ را برای یک بازهی زمانی مشخص بارها تکرار کنید تا بتوانید نتیجه بگیرید، در این حالت هم قبل از سرمایه گذاری این نکات را در نظر بگیرید و صرفا به یک بار تبلیغ بسنده نکنید)
در چنین شرایطی زیر نظر گرفتن فروش در بازهی زمانی تبلیغات بسیار مهم است و به شما کمک میکند که درآینده از اتلاف پول خود برای تبلیغات کم بازده اجتناب کنید.
در تصاویر زیر دو نمونه از گزارشات فروش سایت را میبینید که بر اثر تبلیغات هدفمندی که انجام گرفته، به سرعت میزان درآمد و تعداد فروش افزایش پیدا کرده است. البته فروش میتواند به صورت تلفنی و شبکههای اجتمعی نیز اتفاق بیافتد که در این روش نیز باید میزان دقیق فروش و درآمد را از هر یک از این بسترها زیر نظر بگیرید.
2- شاخص ارزش روابط در مدیریت کسب و کار
زمانی که بر روی پروژه سئو یک فروشگاه اینترنتی قهوه کار میکردیم، با وجود اینکه سایت هنوز فروش قابل توجهی را به دست نیاورده بود، یک ارتباط ارزشمند به وجود آمد. از یکی از کارخانههای بزرگ کشور برای خرید بیش از 50 تن قهوه با مدیر سایت تماس گرفتند.
3- بازدهی سئو و بهینه سازی سایت را اندازه گیری کنید.
2- زمان بندی انجام کار، مهمترین اصل در مدیریت یک کسب و کار اینترنتی است!
زمانی که دانشجوی کارشناسی رشته مهندسی صنایع بودم، به عنوان کارآموز در پروژههای مدیریت صنعتی و تولیدی مشارکت میکردم. در صنایع ایران یک ایراد بزرگ وجود دارد و آن هم نداشتن برنامهریزی دقیق و زمانبندی مناسب برای انجام کارهاست. (در حوزهی کنترل پروژه)
یکی از مواردی که با تک تک سلولهای بدنم آن را درک کردم، این بود که اگر زمان مشخصی برای انجام یک کار در نظر نگیرید، آن کار آنقدر طولانی میشود که کل زمان شما را پر کند، گاهی اوقات در شرکتهای تولیدی شاهد آن هستیم که کاری که باید یک هفتهای انجام شود، به دلیل عدم وجود برنامه زمانبندی، بیش از یکسال!! طول میکشد.
این موضوع در بحث سئو، تولید محتوا و سایر اقداماتی که برای مدیریت کسب و کار آنلاین باید انجام دهید نیز کاملا صادق است. هر بیزینسی بدون داشتن زمانبندی محکوم به شکست است.
وظیفهی شما به عنوان مدیر کسب و کار این است که زمانبندی آگاهانه برای کارها انجام دهید و به محض اتمام زمان سریعا نتیجه و وضعیت اقدامات را بررسی کنید.
3- دوام آوردن در کسب و کار، مهمترین وظیفهی یک مدیر است!
4- مدیر یک کسب و کار آنلاین موفق، هرگز ارضا نمیشود!
احساس موفقیت آفت و بلای جان بسیاری از کسبوکارهاست. این مورد را نیز شخصا با تمام وجودم حس کردهام. هر وقت که به هدفی رسیدهام و مثل تصویر زیر لم دادهام و گفتم الان زمان لذت بردن است، طولی نکشیده که رقبا به سرعت از من سبقت گرفتهاند و درآمدی که فروشگاه من میتوانسته بدست آورد، به خاطر غفلت مدیریت، به جیب رقیبان رفته است.
موفقیت در کسب و کار اینترنتی یا اصلا زندگی یک بحث نسبی است.
وقتی دانشجو بودم آرزو داشتم در یک شرکت به عنوان کارآموز جذب شوم تا بتوانم کار یاد بگیرم.
وقتی کارآموز شدم آرزو داشتم در عوض کاری که میکنم حقوق اداره کار را به من بدهند.
بعد از مدتی که زندگیام کاملا یک نواخت شده بود و به خاطر روتین شدن زندگی احساس بدبختی می کردم، آرزو کردم که خودم یک کسب و کار را راه اندازی کنم و آن را مدیریت کنم، که در نتیجه با اعضای خانواده یک فروشگاه اینترنتی راهاندازی کردیم و به درآمدی بیشتر درآمدی که از کار استخدامی داشتم رسیدم.
و بعد از آن آرزو میکردم که بتوانم این درآمد را هر سال دو برابر کنم که این اتفاق نیز تا امروز افتادهاست.
اگر شما در آرزوی رسیدن به درآمد 10 میلیون تومان درماه هستید، شاید رسیدن به این درآمد برای شما رشد خوبی باشد، ولی برای فردی که ماهی 30 میلیون درآمد دارد، رسیدن به ماهی 10 تومان یک شکست بزرگ است (به همین دلیل است که می گوییم موفقیت یک امر نسبی است)
عاملی که خیلی از کسب و کارها را از شکوفا شدن باز میدارد، قانع شدن است. نمیدانم کتاب از خوب به عالی نوشته جیم کالینز را خواندهاید یا نه، (اگر نخواندهاید حتما بخوانید) رضایت دادن به یک درآمد خوب، مانع شما میشود که بتوانید مثل گذشته رشد کنید و به درآمد عالی برسید.
به همین دلیل است که میگوییم مدیر یک کسب و کار هرگز نباید از موفقیتهای معمولی ارضا شود!
امیدوارم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.
شرکت موج رادیکال، با سالها تجربه در راهاندازی فروشگاه اینترنتی، بهینه سازی سایت برای رتبه گرفتن در گوگل، تبلیغات آنلاین و تولید محتوا، میتواند به شما کمک کند. هم در ارائهی مشاوره و هم در مدیریت بخشی از فرآیند کسبوکارتان میتوانید روی کمک ما حساب کنید.