5 قانون پول که باید بدانید!
چیزهایی که باید بدانید تا به آزادی مالی برسید!
یا برنامه ی رهایی از بدهی
هر چند امور مالی نباید بزرگ ترین اولویت ما در زندگی باشند ، ولی من معتقدم که پول ، نقش مهمی در زندگی دارد و باید آن را به شکلی که هست در نظر بگیریم : یک ابزار .
همانطور که نویسنده محبوب من ، زیگ زیگلر می گوید :
«پول همه چیز نیست ، ولی جایگاهش همان بالاست؛ درست کنار اکسیژن!»
پول ، ابزاری ست که بسته به نوع استفاده ی ما از آن ، می تواند یا شادی و لذت به ما هدیه دهد یا خرابکاری به بار بیاورد . ما باید از تمام احتمالات و عواقب آن با خبر باشیم .
خیلی از بهترین چیزهای دنیا به این خاطر به وجود آمده اند که فرد یا افرادی توانایی مالی لازم برای سرمایه گذاری روی آن های را داشته اند ؛ مثل کسب و کار هایی که به وجود می آیند ،مدارسی که شناخته می شوند و سازمان های خیریه بشر دوستانه . از طرف دیگر ، چه دوستی هایی که به خاطر پول خراب شده اند ، چه منافع نامشروعی که به دست آمده اند و چه زندگی هایی که ویران شده اند .
به همین خاطر امروز می خواهم در مورد به کار بستن بعضی اصول ساده ی مالی صحبت کنم و به شما بگوییم که اگر پول به عنوان ابزاری برای بهبود زندگی خودتان و دیگران به کار گرفته شود، چه کارهای خوب و دستاورد های فوق العاده ای به بار خواهد داد .
جان وزلی می گوید :« تا جایی که می توانید پول درآورید ،
تاجایی که امکان دارد پس انداز کنید و تا حد ممکن ببخشید .
» کسی که سعی کند با دنبال کردن اصول درامد ، پس انداز و بخشش بیش تر ،زندگی اش را در تعادل نگه دارد ، می تواند از خیلی تنش ها و مشکلات دوری کند . ولی باید این هم یادتان باشد که پول جنبه ای وسوسه کننده هم دارد ؛شاید فکر کنید با پول می توانید همه مشکلات تان را حل کنید،
ولی این طور نیست . پول داشتن موضوع فوق العاده ست ، به شرطی که زندگیتان تعادل داشته باشد و بتوانید دیدگاه درستی در زندگی داشته باشید . مهم است که پول ما واقعا به خودمان تعلق داشته باشد نه این که به هر روش دیگری آن را به دست آورده باشیم .
اولین روش برای مطمئن شدن از تعلق داشتن پول به خودمان این است که از وضعیت قرض ها و بدهی های مان با خبر شویم .
اگر این ضرب المثل قدیمی یادمان باشد ، عملکرد بهتری در این ضمینه خواهیم داشت؛ «بدهکار ، همیشه بنده طلبکار است .»
وقتی بدهی داریم ، یعنی به کسی مدیون هستیم و به همین خاطر آن فرد تا حدی می تواند ما را در کنترل خودش بگیرد . در واقع انگار که ما بنده ی آن فرد هستیم . آزادی مالی به هیچ وجه این طور نیست .
جالب است که این موضوع را در مورد وام و قرض بدانید که خیلی از افراد باهوش اصلا وامی نمی گیرند . بنابراین، برای این که کمی کمک تان کرده باشم ، به پنج موردی اشاره می کنم که برای رسیدن به آزادی مالی باید آن ها را به کار ببندید .
1- ذهنیت درستی داشته باشید
وقتی بحث بدهی پیش می آید ، تنها ذهنیت درست ، مخالف بی رحمانه است !
ما باید بدهی را به عنوان بزرگترین دشمن امور مالی مان در نظر بگیریم . اگر بخواهیم بگوییم :« خب کمی قرض از این جا و یک مقدار وام از آن جا ایرادی ندارد »، خیلی زود می بینیم که گرفتار انواع و اقسام قرض و بدهی شده ایم .
به همان روشی که با سرمایه گذاری و پس انداز می شود پول را بیشتر کرد ، بدهی هم با گذشت هر ماه بیش تر می شود و شما را بیش تر به قعر دره فرو می برد .
ذهنیت درست ، تصویه همه ی بدهی ها و گرفتار نشدن دوباره در این وادی ست . چنین ذهنیتی دارید ؟
خیلی وقت ها ذهنیت ما تحت تاثیر اطرافیان و شرایط الان مان قرار می گیرد . آیا تازگی ها از ذهنیت حقیقی تان در مورد قرض و بدهی اطلاعی گرفته اید ؟
2- درک بیش تری بدست آورید
بعضی ها اصلا نمی دانند چقدر بدهی دارند . بعضی ها واقعا از سرمایه ی اصلی شان خبر ندارند .
اگر دقیقا ندانید در حال حاضر در چه جایگاهی هستید ، نمی توانید برنامه درستی برای آینده بچینید .جور دیگری به این قضیه نگاه کنیم . فرض کنیم میخواهید به دوستی سر بزنید و برای رسیدن به خانه اش احتیاج به راهنمایی دارید .
وقتی برای پرسیدن آدرس تماس می گیرید ،از شما می پرسد از کجا دارید به سمت خانه ی او می روید . در جواب این سوال ، معمولا شهر یا آدرس مبدا را می گوییم و بعد ، او مسیر مناسب را برای رسیدن به خانه اش به ما می گوید . حالا تصور کنید ندانید در حال حاضر کجا هستید . در نتیجه دوست تان هم نمی تواند مسیر درست را به شما معرفی کند ؛ چون نمی داند باید به شمال بروید یا جنوب یا شرق یا غرب .
همین موضوع در مورد مسیر آینده ی مالی تان هم صدق می کند .
اگر هدف تان این باشد که یک میلیارد تومان پس انداز کنید و الان 750 میلیون پس انداز دارید ، برنامه تان با وقتی که 100 میلیون بدهی دارید ، فرق خیلی زیادی خواهد داشت . جایگاه الان تان را در زمینه امور مالی بشناسید . جمله معروف «دانش ، قدرت می آورد» مصداق این قضیه است . اگر بدانید شرایط مالی تان چگونه است ، قدرتمند می شوید ؛ چون برنامه ی آینده تان را به شکل بهتری تدوین خواهید کرد .
3- کمک بگیرید
وقتی بیمار هستید ، پیش پزشک می روید . وقتی می خواهید ورزش را بهتر یاد بگیرید ، مربی می گیرید .
وقتی بدهی دارید هم باید کمک بگیرید . بسته به مقدار بدهی تان دارید باید دنبال درجات مختلفی از کمک باشید .
اگر مثلا دوتا پنج میلیون تومان بدهی دارید ، می توانید فقط از یکی از دوستان تان بخواهید که مراقب نحوه ی خرج کردن تان باشد تا زیاده روی نکنید .
ولی اگر بدهی 500 میلیون تومانی دارید ، شاید احتیاج باشد از یک مشاور مالی کمک بگیرید . نگذارید غرورتان مانع شود . همه ، بعضی وقت ها به کمک احتیاج دارند و افراد با هوش در زمان نیاز حتما از کسی کمک می گیرند ، اگر بدهی دارید و برای مدیریت کردنش احتیاج به کمک دارید ، کمک بگیرید آینده تان به این موضوع بستگی دارد .
4-کنترل کنید
یک لحظه به مفهوم بدهی فکر کنید ؛ به خصوص این کار که برای خریدن چیزی که الان بودجه ی خریدش را ندارید ، زیر بار قرض و خرید قسطی و اعتباری بروید .
شاید دقیقا معنی این کارتان را ندانید ، ولی کاری که انجام می دهید دقیقا این است :
«من پول لازم برای خرید این محصول را ندارم ، ولی آنقدر می خواهمش که نمی توانم دیگر بدون آن زندگی کنم . علاوه بر این حاضرم ده تا بیست درصد هزینه بیشتری نسبت خرید نقدی آن بدهم .» (معمولا در خرید قسطی و اعتباری باید پول بیش تری بدهید .)
این موضوع در مساله ی«کنترل» خلاصه می شود . ایا می توانید ضروریات زندگی تان را کنترل کنید ؟ زندگی تان را تحت کنترل می گیرید ؟ می توانید تصمیم بگیرید دیگر چیزی را قسطی نخرید تا بیش تر از این غرق بدهی های تان نشوید ؟
5-برنامه ای بچینید
برای خلاص شدن از شر بدهی ها باید برنامه ای داشته باشید . این برنامه باید ساده ، کارآمد و قابل انجام باشد و بر اساس زندگی شخصی تان تهیه شده باشد .
اصولی وجود دارند که می توانید از آن ها تبعیت کنید ، ولی هر کس سطح درآمد و بدهی متفاوتی دارد و در سطوح مختلفی از زندگی قرار دارد . زوج پنجاه ساله ای که درآمد سالیانه شان 125 هزار و بدهی شان 50 هزار دلار است ، برنامه متفاوتی نسبت به جوان 25 ساله ی مجردی دارند که درآمد سالیانه اش 30 هزار و بدهی اش 10 هزار دلار است .
نکته کلیدی این است که برنامه ای داشته باشید .
وقتی برنامه ای کار آمد برای خودتان تهیه کردید ، با تمام ابزار های ممکن اجرایش کنید . برنامه تان باید استراتژی های دقیقی برای خرج کردن ، کسب درامد ، پس انداز و سرمایه گذاری داشته باشد .
به وضوح روزی یادم می آید که به آقای شوف ، مربی ام ، گفتم :«اگر پول بیشتری داشتم ، می توانستم برنامه ی بهتری بچینم .» جواب داد : «نه، به نظر من اگر برنامه ی بهتری داشته باشی ، می توانی پول بیش تری به دست آوری . یادت باشد که مقدار مهم نیست . برنامه مالی ات مهم است .» به قول آن ضرب المثل قدیمی : «اگر برنامه ریزی نداشته باشید، در واقع برای شکست برنامه ریزی کرده اید .»
چند اصل اساسی دیگر برای خلاص شدن از وضعیت قسط و بدهی :
1- تمام مخارج تان را بنویسید . یک دفترچه ، تقویم ، سررسید یا هر چیزی که دوست دارید ، بردارید و تک تک تراکنش های مالی تان را یادداشت کنید . این موضوع خیلی مهم است ؛ چون باعث آگاهی تان می شود و وادارتان می کند تا روی تمام تصمیم های تان دقت کنید . و نسبت به خرج کردن پول تان مسوولیت پذیری پیدا کنید .
2- از این به بعد به صورت ماهانه اقساط تان را بدهید تا مشمول جریمه نشوید . اگر الان این کار برای تان ممکن نیست ، برنامه ریزی کنید که از ماه های بعد، اقساط تان را سر وقت بدهید .
3- مشخص کنید هر ماه تا چه حد می توانید اقساط بیش تری بدهید تا سود کم تری بپردازید .
آینده مالی تان می تواند بسیار شگفت انگیز باشد و می توانید به هر چه می خواهید برسید .
یکی از بهترین میراثی که می توانید از خودتان به جا بگذارید ، این است که از نظر مالی به آزادی رسیده باشید . ولی آزادی مالی احتیاج به تحقیق و آزمایش زیاد و تصمیم های دشواری دارد که باید برای زندگی تان بگیرید .
یکی از اولین مسائلی که باید با آن دست و پنجه نرم کنید ، بدهی ست . اگر بدهی ندارید ، عالی ست . ولی اگر گرفتار بدهی هستید ، زندگی تمام نشده است ؛ می توانید هنوز هم به هرچه که می خواهید برسید ، ولی باید بتوانید اولویت های تان را به خوبی مشخص کنید.
متنی که در بالا خواندید، برگرفته از کتاب 5 قانون پول اثر جیم ران است. نمیتوانم نقش مطالعه را در بهبود زندگی شخصی و کاری خودم انکار کنم.
کتابهای خوب میتوانند طرز فکر شما را عوض کنند و به همین ترتیب معجزه در زندگی شما به وجود آورند. به شما پیشنهاد میکنم حتما این کتاب را بخوانید.