صفحه فرود چیست و چرا استفاده از آن معجزه می کند؟

قبل از اینکه بدانید صفحه فرود چیست و در فروشگاه های اینترنتی چه کاربردی دارد، لطفا به مثال هایی از کاربرد صفحه فرود در محیط اطراف و فروشگاه های فیزیکی دقت کنید.

مثال 1 :اگر تا حالا در همایش ها و سخنرانی های رایگان شرکت کرده باشید،حتما دیده اید که افرادی قبل از اینکه به شما اجازه ی ورود به سالن را بدهند از شما اطلاعاتی مثل نام و نام خانوادگی،ایمیل،شماره تماس یا … را می گیرند.بعد از آن شما وارد سالن می شوید و گاهی اوقات پذیرایی خوبی نیز از شما می شود.

آن ها هزینه می کنند (سالن اجاره می کنند،از سخنران ها دعوت می کنند،پذیرایی می کنند) و در عوض تخصصشان را به شما نشان می دهند و با استفاده از اطلاعاتی که موقع ورود به سالن از شما گرفتند، می توانند از این به بعد با شما ارتباط داشته باشند و در مورد برگزاری همایش ها،کلاس ها و کنفرانس های رایگان و پولی که در آینده برگزار می شود به شما اطلاع رسانی کنند.

صفحه ی فرود در فروشگاه اینترنتی
در واقع هدف اقتصادی از انجام این کار،ترغیب کردن عده ای برای شرکت کردن در دوره های آموزشی پولی و استفاده از خدمات تخصصی افرادی است که این همایش را برگزار کرده اند.

مثال 2:در فروشگاه های زنجیره ای افرادی هستند که وظیفه ی آن ها این است که دیگران را راهنمایی کنند(که اصطلاحا به آن ها راهنما می گوییم)، برای یک محصول خاص مشاوره بدهند و در نهایت آن را بفروشند.اما ممکنه بپرسید که همه ی افرادی که وارد فروشگاه می شوند می توانند خودشان بگردند و محصولات مورد نیازشان از داخل قفسه ها بردارند.پس وجود این راهنما ها به چه درد می خورد؟

راهنما ها وقتی که فردی را مردد می بینند به سراغ او می روند.توضیحات لازم را به او می دهند و با تکیه بر نقط قوت محصولشان و ارائه رفتاری جذاب، آن فرد را به خرید محصولشان ترغیب می کنند.این در حالی است که اگر راهنما وجود نداشت قطعا خریدی هم انجام نمی گرفت.

صفحه ی فرود در فروشگاه اینترنتی
مثال 3:در پیاده روها(مخصوصا مکان های شلوغ)شیرینی فروشی هایی هستند که یک یا چند نفر را استخدام کرده اند تا فقط به مردمی که از پیاده روها رد می شوند شیرینی تعارف کنند.عابران پولی برای این شیرینی پرداخت نمی کنند.پس چرا مدیران این شیرینی فروشی هزینه می کنند و شیرینی هایشان را بین مردم پخش می کنند؟

صفحه ی فرود در فروشگاه اینترنتی
همانطور که حدس زدید این فروشندگان با هوش با این کار کیفیت محصول و خدمات خودشان را به رخ عابران می کشند و همین کار باعث می شود که خیلی از عابران که اصلا تو فکر خرید شیرینی نبوده اند بروند و از این شیرینی فروشی خرید کنند.

در فروشگاه های اینترنتی هم دقیقا همین سیاست ها قابل اجراست.با این تفاوت که در فروشگاه های واقعی شما باید هزینه ی زیادی کنید و افرادی را استخدام کنید.اما در فروشگاه اینترنتی شما با هزینه ای بسیار کمتر،این کار را انجام می دهید و اجرای آن را به عهده ی فروشگاه آنلاینتان می گذارید.فروشگاه هایی اینترنتی که از تکنیک های مشابه فروشندگان بالا در فضای مجازی استفاده می کنند حتما در فروششان موفق می شوند.یکی از راه های اصلی پیاده سازی این تکنیک ها در فروشگاه اینترنتی طراحی و ساخت صفحه فرود است.

صفحه فرود چیست و برای فروشگاه اینترنتی چگونه عمل می کند؟

در 99.9 درصد،کسی که برای اولین بار از سایت شما بازدید می کند.از شما خرید نمی کند.
و بحران اصلی اینجاست که در اغلب مواقع وقتی که بازدید کننده به وسیله ی تبلیغات بنری وارد فروشگاه شما می شود دیگر نمی توانید امیدوار باشید که با همین یکبار سایت شما را شناخته، آدرس فروشگاهتان را یاد بگیرد و بعدا دوباره مراجعه کند.

علت شکست بسیاری از تبلیغات فضای مجازی و تبلیغات بنری هم همین است. زمانی که تبلیغات خود را در سایت های مناسب و پر بازدید قرار می دهید(پیدا کردن مکان مناسب برای تبلیغات،خودش داستانی مفصل دارد.)،اگر بدون نقص عمل کنید افراد زیادی روی این تبلیغات کلیک می کنند و وارد سایت شما می شوند.ممکن است درصد کمی از این افراد از شما خرید کنند اما فاجعه از جایی شروع می شود که موعد نمایش تبلیغات شما به پایان می رسد و می بینید که با توجه به هزینه ای که کرده اید فروش چندانی نداشته اید و حالا که تبلیغ بنری ندارید دیگر نه بازدید کننده ای دارید و نه فروشی!

اما چرا این اتفاق می افتد؟شاید به این خاطر که شما فراموش کرده اید که یک کار مهم را انجام دهید!!

در سه مثال بالا، اگر که مرحله ی آخر انجام نمی شد چه اتفاقی می افتاد؟

در مثال 1 اگر کسی ایمیل ها و شماره تماس شرکت کنندگان را جمع نمی کرد چه اتفاقی می افتاد؟

در مثال 2 اگر راهنما ها نبودند که خریداران را به خرید محصولشان ترغیب کنند چه اتفاقی می افتاد؟.

و در مثال 3 اگر کسی نبود که بعد ازتعارف شیرینی به عابران آن ها را به داخل شیرینی فروشی دعوت کند آیا باز هم فروشی انجام می گرفت؟

در فضای وب هر فردی که یکبار وارد فروشگاه آنلاین شما شود،پتانسیل این را دارد که در آینده نیازهایش را با خریداری محصولات و خدمات شما برطرف کند.اما این اتفاق زمانی می افتد که شما به این فکر باشید که از روش هایی استفاده کنید که بتوانید یک پل ارتباطی بین فروشگاه آنلاینتان و بازدیدکنندگان برقرار کنید.برای این کار تکنیک های زیادی وجود دارد که یکی از موثرترین آنها استفاده از صفحه ی فرود در فروشگاه اینترنتی است .

در زیر یک نمونه صفحه فرود قرار داده شده است.
تکنیک افزایش فروش
صفحه فرود،بخشی از سایت شماست، که شما با استفاده از آن می توانید یک پیشنهاد ویژه (یا پیشنهاد یک هدیه) به بازدید کننده ی سایتتان بدهید و در عوض این پیشنهاد اطلاعات ارتباط با او را به دست آورید.در نتیجه بازدیدکننده در عوض هدیه ای که دریافت کرده است (مخصوصا وقتی که پیشنهادی بدهید که مخاطبان تشنه و نیازمند آن هستند) خوشحال است واعتماد اولیه ای به شما پیدا می کند.شما نیز با استفاده از اطلاعات تماسی که از بازدید کننده به دست آورده اید می توانید با او ارتباط برقرار کنید و از طریق ارسال ایمیل، پیامک و … در مورد محصولات و خدماتتان به آن شخص اطلاع رسانی کنید.

شما با انجام این کار ترکیبی از کارهایی که فروشندگان در سه مثال بالا انجام داده اند را برای تک تک بازدید کنندگان سایتتان انجام می دهید.

امیدوارم که با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد ضرورت ایجاد صفحه فرود به دست آورد باشید و متوجه شده باشید که صفحه فرود چیست و چه کمکی بزرگی بر افزایش فروش شما خواهد گذاشت. اگر که می خواهید با انواع و نمونه صفحه فرود آشنا شوید.مقاله ی(( طراحی صفحهٔ فرود ))را مطالعه کنید.

اگر نظر یا سوالی دارید لطفا در بخش نظرات مطرح کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *